Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

7ο Μακεδονικό Ουρολογικό Συμπόσιο

Το 7ο Μακεδονικό Ουρολογικό Συμπόσιο (5-8 Νοεμβρίου 2009), που οργανώθηκε από την Ουρολογική εταιρεία Μακεδονίας και Θράκης ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, σημαντικά συστατικά της οποίας ήταν:
- η ζωντανή μετάδοση σύγχρονων χειρουργικών επεμβάσεων (λαπαροσκοπική νεφρεκτομή και προστατεκτομή, laser προστατεκτομή, προθέσεις κλπ.)
- η συμμετοχή διακεκριμένων ξένων επιστημόνων
- η μεγάλη προσέλευση ουρολόγων από όλη την Ελλάδα
- το υψηλό επίπεδο των παρουσιάσεων

Από μια τέτοια διοργάνωση δεν θα μπορούσε να λείπει και το Greenlight, όπου είχε σημαντική παρουσία. Μεταξύ άλλων επεμβάσεων, διενεργήθηκε χειρουργική επέμβαση laser προστατεκτομής, σε ζωντανή σύνδεση από το Γεν. Νοσ/μείο Θεσσαλονίκης Γ. Γεννηματάς στο χώρο του συμποσίου όπου οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα πλεονεκτήματα της μεθόδου και να απευθύνουν ερωτήσεις στο χειρουργό κο Νίκο Μπαφαλούκα.
Παρ΄όλο το μέγεθος και μορφολογία του προστάτη (>100 gr, μεγάλος και επιμήκυς μέσος λοβός και με πέτρες στην κύστη) η επέμβαση εξελίχθηκε και ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία. Τα ούρα ήταν πεντακάθαρα και ο ασθενής την επομένη ημέρα ήταν σε θέση να επιστρέψει σπίτι του.
Άλλη μια περίπτωση όπου απεδείχθη ότι το Greenlight laser μπορεί να δώσει άμεση και ουσιαστική λύση εναλλακτικά από ένα ανοιχτό χειρουργείο ενός μεγάλου προστάτη >100gr, γλιτώνοντας πολυήμερη ταλαιπωρία και παραμονή του άσθενή στο Νοσοκομείο, καθώς και να ελαχιστοποιήσει τυχόν παρενέργειες.

Στον εκθεσιακό χώρο, στο περίπτερο του Greenlight, υπήρξε μεγάλη προσέλευση ουρολόγων προκειμένου να ενημερωθούν για την τεχνική που έχει αρχίσει και καθιερώνεται σε πολλά κέντρα στην Ελλάδα και την Κύπρο, έχοντας ωφελήσει σχεδόν 2000 Έλληνες ασθενείς μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου